dilluns, 26 d’agost del 2013

No jutgeu i no sereu jutjats (1)



No jutgeu i no sereu jutjats, perquè amb el judici amb què judiqueu sereu judicats, i amb la mesura amb què mesureu haureu de ser mesurats.

Per què un anticlerical com jo comença un article amb un extracte de l’evangeli segons (Sant) Mateu? Per la senzilla raó que sovint trobem bons consells fins i tot on menys te’ls esperes. I més d’un hauria de fer l’esforç d’estudiar allò al que s’enfronta i/o reflexiona en mitjans de comunicació, col·loquis o debats. 

Però aquests article no tracta dels anticlericals de pega, més aviat tracta indirectament dels todòlegs de guàrdia de les tertúlies de torn. Però realment aquest article tracta directament de les revolucions al món àrab. 

Si, reconec que la introducció ha estat com una mena de carretera de circumval·lació literària difícil d’entendre. Malgrat aquests impediments aparents, tot acabarà tenint sentit al final de les dues parts d’aquest article.  

Com bé sabeu, el que s’ha anomenat Primavera Àrab, va començar a Tunísia. La immolació d’en Mohamed Bouazizi va intensificar la onada de protestes que ja existia al país pel despotisme i la corrupció de Ben Alí. Les filtracions de Wikileaks, que deixaven clar que les sospites del poble eren certes respecte l’honestedat del règim van acabar amb tot el crèdit internacional que havia tingut l’autòcrata al govern. 

Aquest moviment antiautoritari es va anar estenent com la típica taca d’oli que vols treure d’immediat i només aconsegueixes fer-la més i més gran. Tot el Magreb i altres zones d’influència àrab van començar revoltes semblants: oposició a un govern despòtic, ús de xarxes socials, cap líder visible i vells problemes amagats que tornaven a sorgir. 

És interessant, i terrible alhora, observar com la derrota dels dictadors ha estat cada vegada més difícil a mesura que avançaven els mesos. Es pot, fins i tot, establir un eix cronològic en les revoltes per veure com la situació es tornava cada cop més i més greu a mesura que les protestes passaven d’un país a un altre. A Tunísia, des de l’inici dels aldarulls fins la derrocament de Ben Alí, va passar menys d’un mes i fins les primeres eleccions constituents més de deu mesos, malgrat tot, el procés va ser relativament tranquil. A Egipte, per aconseguir el mateix objectiu, es va necessitar el mateix període per acabar amb el govern de Hosni Mubarak i una intervenció militar per convocar eleccions constituents que es van celebrar en només cinc mesos. A Iemen la transició pacífica no va arribar als tres mesos i va començar una escalada en la violència que es va estendre durant gairebé set mesos. A Líbia la situació va donar un pas més cap a la tragèdia en tant que la intervenció militar i l’escalada en la violència va provocar una guerra fratricida que va durar vuit mesos i que va requerir suport internacional per esser finalitzada. Si semblava que la situació no podia ser encara pitjor, Síria ha demostrat que l’ésser humà pot ser encara més terrible. La seva guerra civil dura ja prop de mil dies i ha costat fins ara més de cent mil morts i més d’un milió i mig de refugiats. 

Cal valorar també aquelles revoltes que no han tingut èxit i han estat sufocades: al Sàhara Occidental, al Marroc, a Argèlia o Aràbia Saudita. 

(La segona part es publicarà el proper dijous)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada